Kırık Sonrası Burun Estetiği

Kırık burun sonrası burun estetiği

Burun, gelişme dönemleri olan çocukluk ve ergenlik döneminde buruna gelen darbeler ve travmalar, ileriki yaşamda burunda şekil bozukluklarına yol açabilmektedir. Özellikle ergenlik döneminde spor yaralanmaları burun yapısını bozmakta ve burun kemiği eğriliği oluşumuna neden olmaktadır. Ülkemiz insanlarının burun yapısı genellikle iri ve kemikli bir yapıya sahiptir. Bu yüzden burun eğriliği daha sık görülmekte ve kırık burun vakalarıyla çokça karşılaşılmaktadır. Eğrilikler kimi vakalarda gözle görülmez ve muayeneyle tespit edilmektedir. Tüm kemik kırıklarında olduğu gibi burun kırıkları da hem fonksyonel hem de şekil olarak bozukluklara yol açarlar ve tedaviyi gerektirirler.

Eğri ve kırık burun nefes almayı güçleştiriyor

Eğri ve kırık burnun diğer nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Doğuştan eğrilik, trafik kazaları, yanlış yapılan ameliyatlar birtakım sekonder cerrahi, tıbbi işlemler sonrasında görülen şekil bozuklukları… Bu tip bozuklukları olan, eğri burnu olan hastalar genellikle nefes alma güçlüğü de yaşamaktadır. Sağlıkla nefes alamama kişinin hayatını direkt ve dolaylı olarak olumsuz etkiler. Uykuda rahat nefes alma, kaliteli uyku uyuma, spor yapmanın önünde ciddi bir engel teşkil eder. Rahat nefes alamamak kişinin ruh halini etkiler ve özgüven bunalımına neden olur. Dolayısıyla burun estetiği işlemiyle yapılacak bir müdahalede, hem eğriliği ve çökmeyi düzeltirken hem de nefes yolu açılır. Müdahaleyi yapacak tecrübeli bir hekim mutlaka bunları göz önüne alarak planlama yapar.

Eğri ve kırık burun nasıl tedavi ediliyor?

Burun iskeleti, orta direk olarak isimlendirdiğimiz septum, yan burun kemikleri be alt ve üst burun kıkırdaklarından oluşur. Bu yapılardaki kırık veya eğrilikler burnun şeklil değiştirmesine yol açar. Özellikle dışarıdan görünmeyen septal kıkırdaktaki kırık veya eğrilikler hem şekil bozukluğuna hemde ciddi nefes alama sorunlarına yol açabilir.

Tedavide bozukluk gösteren bölgeler düzeltilerek , eksik olan parçalar tamamlanır.   Septum ve yan burun kemiklerindeki eğrilikler özel tekniklerle düzeltilir. Burundaki eğrilik ya da kırığın boyutları önemlidir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyonda hasta acı ya da ağrı hissetmez. Operasyon 2-3 saatte tamamlanır. Hasta 1 gün sonra taburcu olur. Burnun dış kısmında iz olmaz. Çünkü burun içinden müdahale edilir. Ameliyat sonrasında oluşacak morluk 7 gün içinde yok olur. Şişliklerin kaybolması 2 haftanın sonunda gerçekleşir. Burnun tam olarak iyileşmesi için 3 ay ila 6 aylık bir süreye ihtiyaç vardır. Bunlar yapıldığı için hasta artık daha düzgün ve daha kaliteli nefes almaya başlar. Uykuda rahat nefes alır verir, spor yapmanın keyfini çıkarır ve özgüveni yerine gelir.

Araç çubuğuna atla